Tjarda in Japan

06 December 2016

Soms kan het raar lopen. In april van dit jaar was ik bij de MIUT in Madeira. Helaas niet om te lopen vanwege een blessure, maar omdat vlucht en hotel toch al geboekt waren gewoon voor de gezelligheid.

Op Madeira ontmoette ik een loper die op zoek was naar een reismaatje voor Japan in oktober. Eerst dacht ik nog ‘nee, da’s niets voor mij’, maar thuisgekomen kon ik het idee niet loslaten. En zo zat ik 6 oktober in het vliegtuig naar London om vandaar verder te vliegen naar Tokyo.

De plannen voor Japan omvatten 2 meerdaagse tochten: 1 in de Japanse Alpen (3000m) en 1 op Yakushima (2500m). Dat betekende dat ik mijn uitrusting voor meerdaagse tochten moest herzien en waar nodig aanvullen en wel voor 2 klimaten: voor de Alpen lag de verwachte temperatuur rond het vriespunt in oktober en voor het subtropische eiland Yakushima rond de 27 graden.

 

Voorbereiden voor een dagje trailen kan ik wel, maar voorbereiden voor meerdaagse tochten was toch wel een uitdaging. Op de paklijst stonden zaken als:

* Waterdichte kleding

* Loopkleding (2 klimaten) incl. schoenen

* Handdoeken/toiletartikelen

* Slaapzak/mat

* Waterfilter

* Maaltijden + kookgerei

* Dry sacks/loksaks

 

De uitdaging zat niet alleen in de juiste functionaliteit van deze zaken, maar ook om het gewicht. Ik moest het tenslotte zelf meedragen.

Gelukkig bood Marc van Dijk van de Trailrunshop Scarabee aan om hierbij te helpen.

Het beste advies dat hij mij gegeven heeft is om te kijken naar de kleding van Arc’teryx. Arc’teryx was voor mij een onbekend merk in trailrunning (ik had het al wel eens gezien in mountainwear).

Ik heb een regenjasje, een hoodie, een tshirt met lange mouwen en een tight meegenomen van Arc’teryx en die heb ik op beide tochten constant gedragen. In de Alpen had ik het vrij warm tijdens het lopen en ontkom je niet aan transpireren. Als mijn kleding dan nat wordt, krijg ik het altijd erg koud. De vochtregulerende werking van de Arc’teryx kleding is echter perfect. Ik heb geen last gehad van natte kleding, anders dan mijn sportbeha (dat blijft een onhandig kledingstuk).

Na het lopen trok ik meestal alles over elkaar aan met nog een donsjack erover heen om het warm te houden in de onverwarmde berghutten bij -5 graden. Zelfs voor het slapen deed ik alleen het donsjack uit! 

Op Yakushima waren het t-shirt en de tight genoeg voor overdag (27 graden). Hier profiteerde ik nogmaals van de uitstekende vochtregulering van de kleding, want bij 95% luchtvochtigheid wordt alles drijfnat en is het fijn als je kleding dat vocht zo snel mogelijk verwerkt, zeker als je ermee de slaapzak in moet. Toen het na zonsondergang dan ook afkoelde, droogden de tight en het shirt vrijwil meteen op.
 

In beide gevallen had ik verwacht dat ik en de kleding toch wel zouden gaan stinken na een paar dagen stevig zweten, maar dat is ook 100% mee gevallen, zo na 4-5 dagen is een douche en een wasmachine best fijn, maar daarvoor kan het best zonder ;)

 

Ik weet nog niet wat mijn volgende avontuur wordt, maar ik weet wel dat Arc’teryx daar weer bij gaat zijn!