Renate op La Palma | Transvulcania

12 May 2018

Normaal gesproken zou ik dit weekend met waterflesjes en gelletjes in mijn hand rondom het Spaanse Castellon rijden om Tim te verzorgen bij het WK trail. Een langdurige blessure van Tim gooide roet in het eten en zorgde ervoor dat hij niet kon starten en ik dit jaar dus niet langs de kant stond bij het WK trail. Maar wat doen we dan met die vrije dagen? Thuisblijven? Neeee! Een andere leuke trail uitzoeken? (Korte afstanden kan Tim wel) Jaaaa! Via via hebben we uiteindelijk nog startnummers kunnen regelen voor Transvulcania op La Palma, en hebben we last minute besloten om daar een weekje te verblijven. Afgelopen donderdag liep ik de Vertical KM. 7.6km met in totaal ruim 1200 hoogtemeters. Startend in het gezellige kustplaatsje Puerto de Tazacorte ren je daar, aangemoedigd door het enthousiaste publiek, over de zigzaggetjes de berg op. Onderweg een prachtig uitzicht op zee en de kustplaatsjes. Verderop de berg loop je zo de wolken in, nog steeds luid aangemoedigd, om uiteindelijk te finishen bij Torre del Time. Voor mij werd dat op een 21e positie, in een tijd van 1u18min. Niet geheel tevreden, maar toch best lekker gelopen. Misschien vergeet ik af en toe dat dit na 2x Limone Xtrem nog maar mijn 3e vertical KM was...... Zaterdag stond de media Marathon nog op het programma, want als we er dan toch zijn..... een kleine 25km, beginnen met 2200hoogtemeters en finishen met 600m dalen, klinkt als mijn ding, aangezien dalen niet mijn sterkste kant is. Om half 8 gestart bij de vuurtoren, in het zuiden van het eiland, om zo vervolgens via de 'rutas des Volcanos' naar Refugio del Pilar te lopen. Een pad voornamelijk bezaaid met zwart kiezelzand, wat je hier ook overal op het strand vindt. Best vermoeiend dus als je daarin 2200 m omhoog moet ploeteren. Blij dan ook dat ik na 3u 56min bij refugio Del Pilar aankwam, als 25e dame en ruim in de eerste helft van het deelnemersveld. Een prachtige wedstrijd, met veel wind, stukken met zon, zelfs regen en een heel stuk in de wolken gelopen. Gaaf om eens mee te maken, en ben je net als ik een slechte daler, dan is dit een aanrader. Ook de afdalingen gaan door het 'kiezelzand' met af en toe een steentje, niet echt technisch dus! Nu nog een paar dagen bijkomen en genieten van de prachtige natuur op la isla bonita!

Tip:
Onderschat je zelf niet, en start hoe dan ook een beetje vooraan bij zo'n wedstrijd. Ik heb dat nu niet gedaan, wist niet wat ik moest erwachten en startte achteraan. Ik moest al snel 'in de file' en daardoor in het begin veel tijd verloren, terwijl t goed te rennen was daar! Dat is zonde, dus wees brutaal en start een beetje vooraan!