Ascendre et descendre

22 May 2018

Ascendre et descendre.

De hoogtemeters mogen opgebouwd worden, niet alleen voor de Ohm trail over enkele weken maar ook voor de trail della speranza (Italië, Monte Baldo) en de Matterhorn ultraks mountain (Zwitserland, Zermatt).

Het weer was goed dus besloot ik zaterdag om naar de Vogezen te rijden om er hoogtemeters te kunnen trainen.

Nu mijn vader zei altijd; 'Het is altijd slecht weer in de Vogezen!'. Ik merkte er niks van! Heerlijk loopweer. Ik pikte bij Lac de Lispach aan op het parcours* van 22km dat vanuit Gérardmer vertrekt en aankomt.

Heerlijk, langere downhills, langer klimwerk en technischer werk dan dat we in België gewoon zijn. Nuja tot het begon te onweren. Ik moest enkel nog afdalen tot aan de auto. Ik kwam een ouder koppel tegen die de weg kwijt was en vertelde hun in het frans dat ze even verder naar links moesten. Aangekomen aan de auto kwamen ze even later volledig verloren ook op de parking aan. Nogmaals probeerde ik hen de weg naar de andere kant van de berg uit te leggen. Maar ik kon op 2 woorden niet komen tot de vrouw inpikte; 'ascendre et descendre'. Jaaaaa! Hoe kon ik het vergeten! Eerst ascendre en dan descendre.

We werden kletsnat en ik besloot het koppel naar de andere kant van de berg te brengen met de auto, het gedeelte ascendre et descendre was voor hen anders nog een hele lang weg.

Zondag werd ik wakker met een stralende zon, maar in de verte zag ik de bui al hangen of beter gezegd het onweer, vader had weer gelijk... Dan maar weer naar België waar ik de Hoge Vogezen inruilde voor de Hoge Venen om er mijn fietstocht te maken.

22 Kilometer 750 hoogtemeters trailend en 54 kilometer 675 hoogtemeters fietsend sloot ik een mooi trainingsweekend af.

*Bewegwijzerde parcours vertrekkend uit Gérardmer: https://stationdetrail.com/fr/stations/vosges-gerardmer-vallee-de-munster

(Jasper-Frederik Joostens)