Andere aanpak richting de 100 km van Winschoten

13 July 2018

Het is alweer een tijdje geleden dat ik nog iets van me heb laten horen. Maar ik heb de afgelopen periode zeker niet stil gestaan!

Dit jaar begon met fantastisch nieuws! Mijn vriendin en ik mogen eind september ons eerste kindje verwachten. Het lijkt wel of het zo moet zijn. Begin september zou ik deelnemen aan het WK 100 km in Kroatië. Aangezien dat wat ver van huis is, als het begint ‘te rommelen’, is het NK 100 km in Winschoten (slechts 250 km verderop) een mooi alternatief. Dat moet wel kunnen, zeiden we tegen elkaar!

Voordat we vooruit lopen op de zaken nog even terug naar de voorbereidingen. Mijn gebruikelijke 6 uur van Stein liep uit op een grote teleurstelling. De voorbereiding op deze wedstrijd was niet geheel vlot verlopen met als resultaat een DNF. Na 50km was ik er helemaal klaar mee! Het gevolg: een motivatiedip van ruim een maand.

Een moment van bezinning zou je het ook kunnen noemen. Ik ging nadenken over mijn toekomst als vader en mijn rol in het gezin. Vader zijn kost veel tijd en energie, waar ik ruimte voor moet gaan maken. Met veel plezier, want je krijgt er enorm veel voor terug! Maar hoe doe ik dat? En wat zijn mijn sportieve doelen?

Over een ding was ik snel uit! Mijn doel van dit jaar is om een nagenoeg perfecte 100 km-wedstrijd te lopen, en dat nog voor dat ik papa word! Ik wil dat onze uk straks trots kan zijn op zijn vader.

De knop was om! Vanaf april mijn planning van voorbereiding opgesteld en opgestart. Onderweg naar mijn werk veel trainingsuren op de fiets maken, dat is mijn nieuwe aanpak: 80 km per dag en dat 4 keer per week. En maandelijks een lange fietstraining. Zo bouw ik inhoud en kracht op. Super trainingen voor mij als ultraloper, ben ik achter gekomen.

Looptrainingen kunnen natuurlijk niet achter blijven. Ongeveer 3x per maand een lange ultra duurloop en doordeweeks na het fietsen nog kortere intervaltrainingen, maken mijn voorbereiding compleet.

Wedstrijden heb ik slechts enkele gelopen, wat een verschil is met vorig jaar. Er is maar één wedstrijd die ik wil lopen en dat is de 100 van Winschoten! Ik ben zeer benieuwd waar deze aanpak, die ik nog even voortzet, op uitdraait.

Niets is te plannen, maar hopelijk blijft de kleine lang genoeg zitten in de buik zodat mama mij vanaf de kant kan aanmoedigen. Wat zal dat een bonk energie geven straks, elk rondje opnieuw!

Wordt vervolgd!

Bram van Rijswijk